Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19
for danske rejsende og fastboende i Finland.

Senest opdateret 01-12-2020 15:15
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Finland.

Læs rejsevejledningen for Finland.

Information om konkrete restriktioner i Finland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye større restriktioner i Finland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Finland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder.

Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser. Læs mere i afsnittene Rejserestriktioner og Lokale restriktioner nedenfor.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret og altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Det er muligt som turistrejsende at indrejse til Finland, hvis man kommer fra et land med et smittetryk på under 25 pr. 100.000 de seneste 14 dage. Grundet det høje antal smittetilfælde i Danmark er indrejsende fra Danmark stadig underlagt indrejserestriktionerne. Smittetrykket for de Europæiske lande opdateres dagligt, du kan her holde dig opdateret på det danske smittetryk.

Indrejserestriktioner

Man skal være opmærksom på, at indrejserestriktionerne afhænger af, hvilket land man indrejser fra. Rejser man som dansker gennem f.eks. Sverige til Finland, er man underlagt de indrejseregler, der gælder for indrejsende fra Sverige. På de finske grænsemyndigheders hjemmeside kan man se hvilke restriktioner, der gælder for hvilke lande.

Der er indrejseforbud for turistrejsende, der rejser til Finland fra Danmark, Grønland og Færøerne. Finland skelner ikke mellem de tre rigsdele.

Det er muligt at indrejse i Finland fra Danmark [Færøerne og Grønland] med et anerkendelsesværdigt formål. Læs mere om anerkendelsesværdige formål på de finske grænsemyndigheders hjemmeside. Du kan også kontakte grænsemyndighederne på +358 295 420 000.

Bemærk, at en erhvervsrejse er et anerkendelsesværdigt formål. De finske myndigheder anbefaler, at man medbringer dokumentation for rejsens formål, det kan være mødebekræftelser eller kontaktoplysninger på samarbejdspartnere.

For mere info om rejserestriktionerne i Finland se de finske sundhedsmyndigheders anbefalinger

Karantæneregler

Hvis du rejser til Finland fra Danmark [Færøerne og Grønland] med et anerkendelsesværdigt formål, anbefaler de finske sundhedsmyndigheder, at du går i 10 dages karantæne efter indrejse i Finland.

Anvisninger for selvkarantæne:

 • I selvkarantænen bør man holde sig hjemme og det anbefales derfor at arbejde hjemmefra i perioden.
 • Det anbefales kun at bevæge sig ud af karantænen, når det er nødvendigt, det være sig lægebesøg el.lign. Fritidsaktiviteter er ikke kategoriseret som en nødvendig aktivitet.
 • Undgå at bruge offentlig transport og at have nærkontakt med andre.
 • Derudover anbefales det at arrangere hjælp til indkøb.
 • Børn anbefales at blive hjemme under karantænen og arrangere hjemmeskole med skolen.
 • Bevæger man sig uden for under selvkarantænen, skal man bære mundbind.

Det er muligt at forkorte selvkarantænen gennem en to-trins test strategi. Man skal dog være opmærksom på, at indtil man har to negative Covid-19 test, skal man opfylde selvkarantænekravene.

 1. Man kan enten medbringe en negativ Covid-19 test ved indrejse i Finland, som er max 72 timer gammel eller man kan få foretaget en Covid-19 test i lufthavnen.
 2. Ved ankomst til Finland skal man gå i selvkarantæne og tidligst efter 72 timer tage en anden Covid-19 test, som også skal være negativ. Herefter kan man gå ud af selvkarantænen. For at få taget en anden Covid-19 test skal man kontakte et privat sundhedscenter. Testen foretages mod egenbetaling

Karantæneanbefalinger for erhvervsrejsende:

Opholder erhvervsrejsende sig mere end 72 timer i Finland, så anbefales at følge anvisningerne om selvkarantæne, som beskrevet ovenfor. Opholder man sig mindre end 72 timer i Finland, er der ikke en anbefaling om selvkarantæne. 

Interne rejserestriktioner

Finland har ikke indført interne rejserestriktioner, men de finske myndigheder anbefaler, at man ikke rejser unødigt i landet.

Transitmuligheder

Man må altid bruge Finland som transit, hvis man er på vej til sit hjemland. Man skal kunne fremvise dokumentation.

Transit i bil: man skal have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse i transit gennem Finland. Anerkendelsesværdige formål er defineret på de finske grænsemyndigheders hjemmeside under de forskellige restriktionskategorier.

Transit i fly: man må godt bruge Finland som transitland, hvis man rejser som turist. Man skal kunne fremvise en billet, som viser, at Finland kun bruges som transit for en kort periode.

Transit til Rusland: flytrafik mellem Rusland og Helsinki er midlertidig nedlagt, men det er muligt at køre fra Finland til Rusland. Dog skal man være opmærksom på de russiske indrejserestriktioner, som er særligt strikse. Det anbefales at orientere sig på den Danske Ambassade i Ruslands hjemmeside om indrejserestriktionerne til Rusland.

Ofte stillede spørgsmål: https://www.raja.fi/current_issues/qa

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Information herom kan findes på de finske sundhedsmyndigheders hjemmeside.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Finland.

Forsamlingsforbud

Forsamlingsrestriktionerne reguleres regionalt afhængigt af smittetrykket i den enkelte region. I hovedstadsregionen er det bl.a. ikke tilladt at forsamles på offentlige pladser og det anbefales ikke at forsamles privat. Det er vigtigt at være opmærksom på regionale tiltag. Læs mere hos de finske sundhedsmyndigheder.

Mundbind

Der er ikke indført regler om mundbind i Finland, men det anbefales at bære mundbind i offentlig transport og i det offentlige rum, hvor det ikke er muligt at holde afstand samt i Helsinki-Vantaa lufthavn. Ligeledes har Finnair og SAS besluttet, at alle passagerer skal bære mundbind på deres flyvninger.

Derudover anbefales det at bruge mundbind, på vej til coronatest, i perioden fra man er testet til man får testresultatet samt fra lufthavnen til karantæne, hvis man kommer fra et risiko land. 

Nedlukning/Genåbning

Det meste af samfundet i Finland er genåbnet. Der skal dog tages forbehold for lokale restriktioner.

Der er indført regionale restriktioner på restaurationer. I hovedstadsregionen skal restaurationer stoppe udskænkning af alkohol kl. 22.00. Barer skal lukke senest kl. 23.00, mens andre restauranter skal lukke kl. 24.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

De finske myndigheder anbefaler følgende:

 • Hvis du har symptomer på COVID-19, skal du kontakte sundhedsmyndighederne for videre instruktion på tlf. 116 117
 • Du kan også foretage en symptomtest online
 • Ved livstruende sygdom ring da 112

Se mere om, hvad du skal gøre, hvis du mener, du har COVID-19 hos de finske sundhedsmyndigheder.

Bliver du diagnosticeret med COVID-19, vil du blive påbudt at isolere dig i 14 dage. Hvis du efter de 14 dage fortsat udviser symptomer, skal du forblive i isolation, indtil du har været symptomfri i to dage.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.   

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen

Udrejse af Finland

Der er begrænsede rejsemuligheder fra Finland til Danmark.

 

Fly: Der afgår enkelte direkte fly mellem Finland og Danmark med Finnair. SAS og Norwegian har daglige afgange til Oslo og Stockholm, hvorfra det er muligt at flyve til København.

 

Færge: Tallink og Vikingline sejler dagligt mellem Turku og Stockholm.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Hvis du ikke er dansk statsborger eller har fast bopæl i Danmark, gælder der forskellige regler for at rejse ind i Danmark afhængigt af, hvilket land du har bopæl i.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets Hotline vedr. indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

Lokale myndigheders hotlines:

De finske myndigheder har åbnet en hotline, som kan give generel information om COVID-19. Hotlinen hjælper ikke med sundhedsrådgivning til personer, som oplever symptomer på smitte.

Hotlinen kan tilgås på +358 (0)295 535 535 i hverdagene fra 8.00-21.00 og lørdage 9.00-15.00. Det primære sprog er finsk, men hvis muligt vil rådgivning også kunne gives på svensk og engelsk.

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

YLE (engelsk)

YLE (svensk)

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Finland eller konsulaterne inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye større restriktioner i Finland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind