Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19
for danske rejsende og fastboende i Finland.

Senest opdateret 29-10-2020 13:55
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Finland.

Læs rejsevejledningen for Finland.

Information om konkrete restriktioner i Finland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Finland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Finland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret og altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

For mere info om rejserestriktionerne i Finland se de finske sundhedsmyndigheders anbefalinger.

Det er muligt at indrejse til Finland, hvis man kommer fra et land med et smittetryk på under 25 pr. 100.000. Grundet det høje antal smittetilfælde i Danmark er indrejsende fra Danmark stadig underlagt indrejserestriktionerne. Smittetrykket for de Europæiske lande opdateres dagligt, du kan her holde dig opdateret på det danske smittetryk.

Indrejserestriktioner

Der er indrejseforbud for turistrejsende, der rejser til Finland fra Danmark.

Ved indrejse til Finland fra Danmark med anerkendelsesværdige formål anbefales det, at man kan fremvise en negativ Covid-19 test. Herudover kan man blive henvist til at tage en Covid-19 test ved ankomst i lufthavnen. Denne er frivillig.

Der gælder særlige regler for indrejse ved grænsen til Rusland. Se nedenfor.

Læs mere på de finske grænsemyndigheders hjemmeside. Du kan også kontakte grænsemyndighederne på +358 295 420 000.

Karantæneregler

Det anbefales, at man går i 10 dages selvkarantæne, hvis man rejser fra Danmark til Finland.

Anvisninger for selvkarantæne:

 • I selvkarantænen skal man holde sig hjemme og det anbefales derfor at arbejde hjemmefra i perioden.
 • Det anbefales kun at bevæge sig ud af karantænen, når det er nødvendigt, det være sig lægebesøg el.lign. Fritidsaktiviteter er ikke kategoriseret som en nødvendig aktivitet.
 • Undgå at bruge offentlig transport og at have nærkontakt med andre.
 • Derudover anbefales det at arrangere hjælp til indkøb.
 • Børn anbefales at blive hjemme under karantænen og arrangere hjemmeskole med skolen.
 • Bevæger man sig uden for under selvkarantænen, skal man bære mundbind.

Fra d. 1. oktober bliver det muligt at forkorte selvkarantænen gennem en to-trins test strategi. Man skal dog være opmærksom på, at indtil man har to negative Covid-19 test, skal man opfylde selvkarantænekravene.

 1. Man kan enten medbringe en negativ Covid-19 test ved indrejse i Finland, som er max 72 timer gammel eller man kan få foretaget en Covid-19 test i lufthavnen.
 2. Ved ankomst til Finland skal man gå i selvkarantæne og tidligst efter 72 timer tage en anden Covid-19 test, som også skal være negativ. Herefter kan man gå ud af selvkarantænen. For at få taget en anden Covid-19 test skal man kontakte et privat sundhedscenter. Testen foretages mod egenbetaling

Karantæneregler for erhvervsrejsende:

Erhvervsrejser er et anerkendelsesværdigt formål. Det anbefales at medbringe dokumentation for rejsens formål, det kan være mødebekræftelser eller kontaktoplysninger på samarbejdspartnere. Opholder erhvervsrejsende sig mere end 72 timer i Finland, så anbefales at følge anvisningerne om selvkarantæne, som beskrevet ovenfor. Opholder man sig mindre end 72 timer i Finland er der ikke en anbefaling om selvkarantæne. 

Interne rejserestriktioner

Finland har ikke indført interne rejserestriktioner, men personer frarådes at rejse unødvendigt i landet.

Transitmuligheder

Man skal være opmærksom, på at indrejserestriktionerne afhænger af, hvilket land man indrejser fra. Rejser man som dansker gennem f.eks. Sverige til Finland, er man underlagt de indrejseregler, der gælder for indrejsende fra Sverige. På de finske grænsemyndigheders hjemmeside kan man se hvilke restriktioner, der gælder for hvilke lande.

Man må altid bruge Finland som transit, hvis man er på vej til sit hjemland. Man skal kunne fremvise dokumentation.

Transit i bil: man skal have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse i transit gennem Finland. Anerkendelsesværdige formål er defineret af på de finske grænsemyndigheders hjemmeside under de forskellige restriktionskategorier.

Transit i fly: man må godt bruge Finland som transitland, hvis man rejser som turist. Man skal kunne fremvise en billet, som viser, at Finland kun bruges som transit for en kort periode.

Transit til Rusland: flytrafik mellem Rusland og Helsinki er midlertidig nedlagt, det er derfor muligt at køre fra Finland til Rusland. Dog skal man være opmærksom på de russiske indrejserestriktioner, som er særligt strikse. Det anbefales at orientere sig på den Danske Ambassade i Ruslands hjemmeside om indrejserestriktionerne til Rusland.

Ofte stillede spørgsmål: https://www.raja.fi/current_issues/qa

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. Information herom kan findes på de finske syndhedsmyndigheders hjemmeside.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Finland.

Forsamlingsforbud

Forsamlinger op til 50 deltagere er tilladt. Forsamlinger over 50 deltagere er tilladt med hensyn til finske sundhedsmyndighders anvisninger, herunder kravet om mindst 1-2 meters afstand samt god hånd- og nyse hygiejne. Det er vigtigt at være opmærksom på regionale tiltag, da abefalingen om antal forsamlede kan variere. Infortion kan findes på de finske sundhedsmyndigheders hjemmeside.

Mundbind

Det anbefales at bære mundbind i offentlig transport og i det offentlige rum, hvor det ikke er muligt at holde afstand samt i Helsinki-Vantaa lufthavn. Ligeledes har Finnair og SAS besluttet at alle passagerer skal bære mundbind på deres flyvninger.

Derudover anbefales det at bruge mundbind, på vej til coronatest, i perioden fra man er testet til man får testresultatet samt fra lufthavnen til karentæne, hvis man kommer fra et risiko land. 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

 

De finske myndigheder anbefaler følgende:

 • Hvis du har symptomer på COVID-19 skal du kontakte sundhedsmyndighederne for videre instruktion på tlf. 116 117
 • Du kan også foretage en symptomtest online 
 • Ved livstruende sygdom ring da 112

Se mere om, hvad du skal gøre, hvis du mener du har COVID-19 på følgende link fra de finske sundhedsmyndigheder.

Bliver du diagnosticeret med COVID-19 vil du blive påbudt at isolere dig i 14 dage. Hvis du efter de 14 dage fortsat udviser symptomer skal du forblive i isolation indtil du har været symptomfri i to dage.

 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.   

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen

Udrejse af Finland

Der er begrænsede rejsemuligheder fra Finland til Danmark.

 

Fly: Der afgår enkelte direkte fly mellem Finland og Danmark med Finnair. SAS og Norwegian har daglige afgange til Oslo og Stockholm, hvorfra det er muligt at flyve til København.

 

Færge: Tallink og Vikingline sejler dagligt mellem Turku og Stockholm.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på de danske myndigheders coronahjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

Lokale myndigheders hotlines:

De finske myndigheder har åbnet en hotline, som kan give generel information om COVID-19. Hotlinen hjælper ikke med sundhedsrådgivning til personer, som oplever symptomer på smitte.

Hotlinen kan tilgås på +358 (0)295 535 535 i hverdagene fra 8.00-21.00 og lørdage 9.00-15.00. Det primære sprog er finsk, men hvis muligt vil rådgivning også kunne gives på svensk og engelsk.

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

YLE (engelsk)

YLE (svensk)

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Finland eller konsulaterne inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Finland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind