Spring til indhold

Nekrolog: Olavi Oksa

Dødsfald: Olavi Oksa (4. februar 1931 - 8. januar 2018), Kerava, Finland

Nu er der for alvor blevet stille i de finske skove, for Olavi Oksa er gået bort.

Olavi Oksa var med til at stifte Finnebørnforeningen i 1992 - og var i det hele taget aktivt engageret i det dansk-finske forhold. Faktisk var han den bedste ambassadør, man kan tænke sig. Det var derfor også velfortjent, da han i 2016 modtog ambassadens påskønnelse af sin indsats.

Vi vil savne farverige Olavi for han satte spor i folks hjerter, når han med sit gode humør og et mojn på klingende sønderjysk besøgte os på ambassaden, hvor han var en kær gæst.

Der kan skrives meget positivt om Olavi, men vi synes, at han selv skal have det sidste ord. Han bad os give følgende besked videre til publikum, da den store Finlands konference blev afholdt på Christiansborg den 27. november 2017:

”Mit navn er Olavi Oksa, og jeg kom til Danmark i 1942, hvor jeg blev indtil 1947. Det var en lang og til tider farefuld tur fra Malmi i Finland og med skib fra Åbo. Skibet hed Velamo og vi fik at vide, at vi skulle tie stille, så de fjendtlige ubåde ikke kunne høre os. Turen gik til Stockholm og efter en lang togtur stod vi pludselig i Danmark.

Jeg husker tydelig, da mine plejeforældre Ruth og Evald kom og hentede mig. De var fra Hoptrup i Sønderjylland, hvor min plejefar var møller ved Selbjerg mølle. Kontrasten til Finland var slående. Hvor der var sult og små vilkår hjemme, kom jeg til et hus med 11 værelser, og hvor der ikke manglede hverken tøj eller mad. Jeg måtte knibe mig selv i armen. Drømte jeg eller var jeg vågen?

Her fulgte mange gode år med dansk venlighed og gæstfrihed, indtil jeg til sidst måtte vende hjem til Finland. I Finland måtte jeg lære finsk igen, for jeg var blevet pæredansk og talte kun dansk med fed sønderjysk accent.
Danmark forblev for evigt i mit hjerte, og jeg vil aldrig glemme den hjertegode varme, som jeg mødte. Jeg har derfor også besøgt Danmark mange gange. Siden var jeg med til at opstarte Finnebørn foreningen, og stolt var jeg, da vi fik lykønskninger fra såvel HM Dronning Margrethe og Præsident Niinistö i forbindelse med foreningens jubilæum i 2017.

Jeg vil gerne benytte denne lejlighed til at takke Danmark for den enestående modtagelse. Danmark åbnede sine døre for et broderland i nød, og vi er mange finnebørn, der er evigt taknemmelige. Kiitos Danmark - af hele hjertet tak til Danmark.

Mojn fra Olavi”

Vi sender de varmeste hilsener til hans kone Ulla og familien, som fulgte ham til det sidste.

Æret været hans minde - Muistoa kunnioittaen


Ambassadør Jette Nordam og ministerråd Jens Chr. Andersen, Danmarks ambassade i Helsingfors på vegne af ambassadens medarbejdere.

Olavi Oksa

Finneboern logo

 
Seneste nyt

    Se alle